Przetwory na zimę - idealny sposób na zatrzymanie smaków lata
Jesień to czas, w którym na drzewach dojrzewają ostatnie owoce. To doskonała okazja do zrobienia przetworów na zimę. Domowe konfitury, dżemy, kompoty i inne przetwory to nie tylko pyszny sposób na śniadanie czy podwieczorek, ale także źródło cennych witamin i minerałów.
W sklepach Lidl znajdziemy szeroki wybór owoców idealnych do przetworów. Do wyboru mamy jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, maliny, wiśnie, czereśnie, a także wiele innych owoców. Wszystkie owoce są świeże i pochodzą z Polski. Dodatkowo, do 31 października 2023 roku obowiązuje promocja, w ramach której na owoce na przetwory obowiązują obniżone ceny.
Korzyści z jedzenia konfitur i innych przetworów są liczne. Przede wszystkim, owoce są bogatym źródłem witamin i minerałów, w tym witaminy C, A, E, potasu, wapnia i żelaza. Witamina C jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, a witamina A jest ważna dla zdrowia skóry, włosów i oczu. Potas pomaga regulować ciśnienie krwi, wapń jest niezbędny dla zdrowych kości i zębów, a żelazo jest niezbędne dla prawidłowego transportu tlenu w organizmie.
Konfitury i inne przetwory to także źródło błonnika pokarmowego, który pomaga regulować trawienie i zmniejszać ryzyko chorób serca. Dodatkowo, owoce zawierają antyoksydanty, które chronią organizm przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki.
Jeśli więc szukasz zdrowego i pysznego sposobu na zatrzymanie smaków lata, to warto zrobić przetwory na zimę. W sklepach Lidl znajdziesz świeże i różnorodne owoce w atrakcyjnych cenach. A o tym, że w Lidl trwa promocja na owoce na przetwory, poinformował Pan Chimek z kanału Gazetki i Promocje.
Oto kilka przepisów na przetwory, które warto zrobić w tym sezonie:
- Dżem z truskawek - truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na kawałki. Dodać cukier i sok z cytryny. Gotować na wolnym ogniu, aż dżem zgęstnieje.
- Konfitura z malin - maliny umyć i usunąć szypułki. Dodać cukier i sok z cytryny. Gotować na wolnym ogniu, aż konfitura zgęstnieje.
- Kompot z czereśni - czereśnie umyć i usunąć pestki. Dodać cukier i wodę. Gotować na wolnym ogniu, aż owoce puszczą sok.
Smacznego!
0 Komentarze