Jakie są ulubione potrawy wielkanocne Polaków?
Na polskim stole wielkanocnym nie może zabraknąć żurku lub białego barszczu z białą kiełbasą i jajkami. Żurek gotuje się na zakwasie żytnim, który można przygotować samodzielnie.
Inne popularne potrawy wielkanocne to pasztet z królika, domowa szynka z chrzanem, sałatka jarzynowa, zapiekana babka ziemniaczana i galaretka z nóżek.
W różnych regionach Polski można znaleźć także lokalne specjały, takie jak dzionie rakowskie (kiszka pieczona) w województwie świętokrzyskim, zupa chrzanowa (krzonówka) w Małopolsce czy zylc (galaretka z nóżek) na Kaszubach.
Na deser Polacy lubią jeść mazurki, babki, sękacze, makowce i serniki
Wszystkie produkty do przyrządzenia wielkanocnych potraw kupisz już od poniedziałku w swoim sklepie #lidl
Zapraszam na film i życzę udanych zakupów ! Zapraszam do subskrypcji kanału gdzie zawsze znajdziesz aktualne oferty ulubionych sklepów Polaków.
0 Komentarze